Projektai, šventės 2019-2020 m. m.

 

Tik laisvi užaugam dideli!

     Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 30 – metį pažymėjome eitynėmis. Vaikučių rankose sukosi trispalvės spalvų malūnėliai, pirmųjų Nepriklausomybės atkūrimo metinių simbolis. Sugiedojome „Tautišką giesmę“, iškėlėme malūnėlius aukštyn. Tikime,  kad vėjas nuolat suks mūsų laisvės malūnėlio sparnus. Esame ir norime būti laisvi!

Lietuva vaiko širdy

     Kartu su pirmu oro įkvėpimu mes gavome ir gimtą kalbą. Kalbą, kuri yra viena seniausių pasaulyje. Tai turtas, kurio neįmanoma išmatuoti, nes kalba  – mūsų laisvės pamatas.  Mes branginame ir didžiuojamės nuostabia lietuvių kalba.

     Kovo 9 – ąją įvyko tradicinė raiškiojo žodžio popietė „Lietuva vaiko širdy“.  16 jaunųjų skaitovų  pakvietė savo šeimos narius, mokytojus paklausyti skambaus lietuviško žodžio.

Užgavėnės

     Visi dideli ir maži, ratuoti ir pėsti per Užgavėnes gerai užsigavėjom, triukšmaudami Žemę žadinom, o tamsą su visom negerovėm išvarę, visus metus bėdų neturėsim!

„Tyrinėti – labai smagu“

   Lopšelis-darželis „Ažuoliukas“ nuo seno bendrauja ir  bendradarbiauja su šalia esančia „Atžalyno“ mokykla. Lankosi vieni pas kitus, kartu dalyvauja įvairiose veiklose, meniniuose renginiuose.

    Dar smagiau lankytis, kai joje dirba vaikų tėveliai. Priešmokyklinio ugdymo „Smalsučių“ grupės vaikai aplankė  mokykloje chemijos mokytoja dirbančią Dovydo mamą, kuri vaikams pravedė veiklą “Tyrinėti – labai smagu“. Vaikai turėjo puikią progą tyrinėti chemijos kabinete, naudodami tikrus mėgintuvėlius, kitas priemones. Vaikai išsiaiškino, kas yra tirpalas, mišinys. Mokėsi filtruoti iš mišinio netirpias medžiagas. Sužinojo, kaip naudojant sodą ir actą galima užgesinti žvakę, neužpilant ant liepsnos, o laikant tirpalą šalia liepsnos. Stebėjo, kaip gali nesusimaišyti, o tik „susisluoksniuoti“ tirpalų spalvos. O į spalvotus tirpalus įdėjus sodos ir įpylus acto „veržėsi spalvoti vulkanai“. Grįžę į darželį, aptarė atliktus eksperimentus,  dar ilgai su didžiuliu susidomėjimu stebėjo „Youtube“ tikrų vulkanų įsiveržimus ir suprato, kokia didžiulė jėga slypi žemės gelmėse. Labai smagu, kai vaikai įgytas žinias pritaiko gyvenime. Vaikai suprato, kad ir jų kas rytą valgoma košė ir per pietus valgoma sriuba – yra mišinys! Nes, pasak vaikų, ne visos medžiagos, įdėtos į pieną, vandenį ištirpsta.

Įspūdžių ir naujų potyrių netrūko!

       Priešmokyklinio ugdymo mokytoja Violeta Didzinskienė

Šventė „Geltona. Žalia. Raudona“

     Lietuvos valstybės atkūrimo dieną džiugiai šventėme visi kartu. Šią dieną visa bendruomenė susirinko pasipuošusi Lietuvos valstybės vėliavos spalvomis. Salėje skambėjo dainos, eilių posmai, kojos trepsėjo šokio ritmu. Nuskambėjo vaikučių priesaika Lietuvai: stengtis ir puošti savo žemelę, visad mylėti gimtą šalelę!

Mažieji inžinieriai ieško atsakymų

      Kaip sudominti alfa kartos vaikus? Juk šiuolaikiniai vaikai nuo pat gimimo lydimi išmaniųjų technologijų geriau viską išmoksta praktiškai išbandydami įvairius dalykus. Pedagogams į pagalbą skuba STEAM metodika – gamtosauginis, technologinis, inžinerinis, mokslinis,  matematinis ugdymas kasdieninėje vaikų veikloje. STEAM skatina vaikus tyrinėti ir realias problemas spręsti žaismingai.

      Lopšelio-darželio ,,Ąžuoliukas“ penkiamečiai susipažino su inžinieriaus profesija, aiškinosi ką šie žmonės kuria, projektuoja, konstruoja,  kaip  išbando sukurtus modelius ar gaminius. Vaikai nusprendė tapti inžinieriais – konstruktoriais, pakeliauti po technologijų pasaulį ir surasti atsakymus į daugelį klausymų.

Mažieji tyrinėdami įvairius žaislinius robotus, aiškinosi iš ko jie pagaminti, kaip valdomi, kaip juda, klausėsi lietuviškai kalbančio roboto, stebėjo roboto –  dulkių siurblio darbą.  Pasitelkdami skaičiavimo ir matavimo žinias vaikai konstravo plokštuminius ir erdvinius robotus, skaičiavo jų dalis, įvardino formas. Įvairiais matais ir priemonėmis – sprindžiais, žingsniais, rulete, liniuote, matavo robotų nueitą kelią. Žaisdami su bitute robotu mokėsi  programavimo pagrindų. Atliko bandymus ir išsiaiškino, kiek detalių gali tilpti į  plokštuminį roboto siluetą. Jį užpildė geometrinėmis formomis, pagaliukais. Pasirinktomis dailės priemonėmis piešė savo svajonių robotus.  Panaudodami  pačių sukurtas  dalis, įsikūnijo į robotus. Stebėdami robotus virtualioje erdvėje,  kartu su kitais robotais judėjo, kalbėjo, imitavo šokių judesius.

Paklausus, ar vaikai norėtų būti robotais, daugelis atsakė, kad geriau būti žmonėmis, nes jų manymu robotams sunku judėti, kalbėti, reikšti jausmus.

Ikimokyklinio ugdymo mokytoja metodininkė Ingrida Kuncienė

Bendraujame ir bendradarbiaujame

       Bendravimas – tai prasminga sąveika tarp žmonių ir turi labai stiprų poveikį žmogaus socialinei ir emocinei gerovei, ypač vaikų. Džiaugiamės, kad  Biržų pagrindinės mokyklos „Atžalynas“ mokiniai ir mokytojai, noriai kviečiasi ikimokyklinukus į svečius bei dalinasi gerąja patirtimi. 4a klasės mokiniai su mokytoja Nida Jakutiene tęsia gražią tradiciją – skaityti mažiesiems draugams. Sausio 10 d. darželio salėje klausėmės P. Norvilos knygos ,,Strykt pastrykt”. Darželinukai susidomėję klausėsi skaitymo, atidžiai žiūrėjo skaidres, aktyviai atsakinėjo į paruoštos viktorinos klausimus.

       Sausio 15 d. mokykloje stebėjome nuotaikingą mokinių pasirodymą. Ketvirtokų „Teatriuko“ būrelio nariai suvaidino spektaklį „Kiškių nuotykiai“. Spektaklį režisavo ir mokiniams pasiruošti padėjo mokytoja Nida Jakutienė. Spektaklyje skambėjo dainos, kurias išmokė muzikos mokytoja Jolanta Vasiliūnienė, o šokių choreografiją sukūrė mokytoja Veronika Morkvėnaitė.  Finalinę dainą „Snaigių rokenrolas“ kartu su ketvirtokais padainavo ir mūsų  „Saulutės“ grupės priešmokyklinukai.

       Sausio 28 d. „Atžalyno“ mokyklos aktų salėje kartu su pradinukais, stebėjome Papilio pagrindinės mokyklos 1-4 klasių mokinių atliekamą miuziklą „Kartą snaigių karalystėje“. Klausėmės baltai pasipuošusių artistų atliekamų dainelių, kurias išmokė ir visą pasirodymą sukūrė muzikos mokytoja Vigilija Macienė.

       Garsiais aplodismentais dėkojome  abiejų mokyklų mokiniams ir mokytojoms už nuoširdų bendradarbiavimą. Su nekantrumu lauksime naujų  susitikimų!

Sausio 13-osios metinės

      Minint Sausio 13-osios metines, „Ąžuoliuko“ bendruomenė kartu su visa Lietuva pagerbė laisvės gynėjus. Languose pleveno uždegtos žvakučių liepsnelės, simbolizuojančias atmintį, vienybę ir pergalę prieš sovietų agresorių.